het Koninklijk Instituut voor Podiumkunsten

Johan Knuts

Johan Knuts (1966) was van bij de oprichting in 2011 tot de zomer van 2014 als maker-speler aan het KIP verbonden. Vanaf september 2014 blijft hij als freelancer betrokken bij een aantal projecten van het KIP.  

Johan Knuts begon na twee jaar opleiding aan de toneelafdeling van Studio Herman Teirlinck in 1990 te werken als freelance-acteur. Hij heeft sindsdien bij verschillende gezelschappen en theaterhuizen in Vlaanderen en Nederland gespeeld.
Vanaf 1993 maakte hij deel uit van de vaste spelerskern van Toneelgroep Ceremonia. Hij was er o.a. te zien in Nachtelijk Symposium, Regent en Regentes, Onwaarschijnlijk Normaal Eindigend Verhaal, Zwarte vogels in de bomen, Brand, Au nom du père, Les in Hysterie, Smoor & Frans Woyzeck.

Voor Toneelgroep Ceremonia schreef en regisseerde Johan Knuts De vier seizoenen, Lachstuk en Liquid Love Hotel. Bij theaterMalpertuis in Tielt maakte hij als schrijver/regisseur ‘in residentie’ twee producties: in 2006 Edelfinger en in 2007 Drie blinden.

Sinds de oprichting van het KIP creëerde hij samen met Ineke Nijssen, Leen Roels en Geert Vanoorlé Alles voor u en speelde hij in Klein Rusland. In het voorjaar van 2012 regisseerde hij een groep Gentse dramastudenten (School of Arts, KASK) in een eigen bewerking van Trojaanse Vrouwen. Dat was ook de voorstudie voor De Grieken, de productie waarmee hij binnen het KIP een tweede stuk van Euripides een verjongingskuur gaf.

In seizoen 2013-2014 maakte Johan Knuts met zijn KIPcollega's De America's, en in het voorjaar speelde hij mee in Becky Shaw (regie Yahya terryn). In september 2014 maakt hij, samen met Ineke Nijssen en Yahya terryn OEP AA BAKKES, de Leuvense remake van U DIKKE MA! - een voetbalopera.Boris Van Severen
Ellen Stynen
Geert Vanoorlé
Gilles De Schryver
Hendrik Van Doorn
Ineke Nijssen
Oliver Roels
Robrecht Vanden Thoren
Yahya terryn