KIPfestival 2015

Daar is het KIPfestival weer! Deze editie staat volledig in het teken van KORTtheater. We gaven enkele makers de opdracht een korte voorstelling te maken. O.a. Pol Heyvaert, Bad van Marie, Arend Pinoy, Krakeel en Hendrik Van Doorn laten zich van hun kortste kant zien.

Vanaf 16u: KIPcafé
Vanaf 19u: voorstellingen

De Bloem van de Natie collaboreert 
In deze korte voorstelling slaat dit Nederlandse collectief haar voorbeeldfunctie in de wind. Het zal helemaal mis gaan. Ze zullen iedereen verlinken, schaamteloos ijdel zijn en er de kantjes vanaf lopen. Zelden was een gezelschap zo misplaatst.  
Voorstellingen van De Bloem van de Natie zijn een eigenzinnige mix van comedy, toneel en satire. Het is transparant, heel fysiek en doet ook nog meer dan louter amuseren.  
Spel: Bram Gerrits, Martijn Crins, Gerrit Dragt en Twan van Bragt
Productie: De Bloem van de Natie (Tilburg)

Fiat Concerto
Oliver Roels en Robrecht Vanden Thoren maken op twee weken tijd met vijftien jongeren tussen 12 en 18 een eigentijdse West Side Story.
Concept & regie: Oliver Roels & Robrecht Vanden Thoren - Muziek: Robrecht Vanden Thoren - Libretto: Yahya terryn - Met: Floor Crul, Lara De Bruyne, Maarten Degezelle, Lore De Keyser, Charles De Meester, Kidist Goffeau, Jozefien Grossen, Klara Hawer, Remi Laplasse, Laura Lecluyse, Cheyenne Preys, Jonas Van der Heyden, Marthe Vanneste, Lena Van Speybroeck & Charlotte Vercammen - Productie: het KIP

Comfort Booth
Welkom in COMFORT BOOTH.
Waar het ruikt naar koffie en wafels.
Waar 3 actrices hun bejaarde alter ego opzoeken.
Waar gediscussieerd en geknuffeld wordt,
gestruikeld en gefilosofeerd.
(Onder toeziend oog van Silas de hond.)
Van & met: Britt Bakker, Linde Carrijn, Charlotte De Bruyne & Anemone Valcke
Met dank aan: Over Het IJ Festival Amsterdam

De Steenweg

Zussen. De oudste, de middelste en de kleinste. Ze keren terug. Terug naar de steenweg waar hun ouderlijk huis stond, staat. Grootgebracht met de levenswijsheden van de N 446. Eerlijkheid duurt het langst en het leven is blijven proberen. Uiteindelijk komt altijd alles goed, als ge er zelf maar in gelooft.

Ja, wij zijn cliché. 
Als vrouwen, als 30-ers, als mens. En omdat wij niet anders kunnen of willen, zullen wij dat blijven.
Onze korte voorstelling kan een geruststellend, lachwekkend of ergerend effect hebben.
Wees welgekomen.
Van en met: Annelies De Nil, Griet Dobbelaere en Lien Maes
Coaching: Ineke Nijssen

De Ark Trilogie
Ik heb laatst gegoogeld waarom flamingo’s roze zijn.
- oh, hoezo?

Nou, ik moest eraan denken omdat je daarnet zei dat ik zo ambitieus ben.

- hoe bedoel je?

Het schijnt dat flamingo’s roze zijn omdat ze alleen maar garnalen eten, en die garnalen bevatten een soort pigment dat hun veren roze maakt. Als ze die garnalen niet zouden eten, dan zouden het gewoon witte vogels zijn. En toen dacht ik, misschien is dat bij ons ook zo. Dat we langzaam worden wat we in ons opnemen. Ik bedoel, als je steeds maar meer wilt, en iets nooit genoeg is, dan kan je dat op een gegeven moment zien. Aan onze buitenkant, als je snapt wat ik bedoel. Als veren van ontevredenheid.
- ben je ontevreden dan?
Dat weet ik niet.  
Na de locatievoorstelling Zwarte Woud Forever gaat de zoektocht voort. Wat als je jezelf kwijt bent? Waar begin je dan met zoeken? Kom je jezelf tegen als je verdwaald bent in de woestijn van de Australische Outback, of in de Ikea? En hoe weet je, in godesnaam, welk handdoekenrek je moet kopen? Of maakt het niet uit, omdat je ze toch binnen 90 dagen kunt omruilen? Maar wat als het allemaal niet uitmaakt.
Van en met: Suzanne Grotenhuis
Wingman: Selm Wenselaers

Ibrahim
"Ik ga het niet doen."
"Mijn hoofd is er niet klaar voor."
Hij volgt wat zijn hoofd zegt.
Altijd!
Van & met: Arend Pinoy

Overwoekering
"Ik word afgewezen
Omdat ik familie van de zwarte nachtschade ben
Omdat mijn naam fluitenkruid is
Omdat ik mij het beste kan identificeren met de stijve klaverzuring
Omdat ik me het meest op mijn gemak voel bij het maagdenblad"
Van en met: Nona Demey
Met dank aan: KASK drama, Fabrice Delecluse, Louise Van Den Eede, Bart Demey & Tania Gallagher


Vera  
Dit is geen verhaal. Dit is een geschiedenis. Zij begint bij een vrouw met lang golvend zwart haar die brieven schrijft naar een bleke man met wit haar. En zij eindigt. 
Je zou kunnen zeggen dat het een liefdesgeschiedenis is. Maar als het niet meer was dan dat, was het niet de moeite waard haar te vertellen.  
Misschien is het goed om te vermelden dat het om een twintigste-eeuwse geschiedenis gaat. Dan hoeft niemand smartphones of muziek van Stromae te verwachten.
Die komen er namelijk niet in voor.
Misschien een volgende keer.  
Van & met: Violet Braeckman (zevende jaar SKI)

Aimé Claeys (SKI)